Om Tandblekarna.se

Tandblekarna.se är en sida som innehåller artiklar och information om tandblekning. Passar utmärkt för att guida dig inför beslutet att bleka tänderna då du kan läsa om fördelar och nackdelar med att bleka tänderna hos en tandläkare jämfört med att göra en tandblekning själv i hemmet.

>> Säker och billig tandblekning

Tänder


>>    Dentaworks på Tandblekning, endast 395 kr, Köp direkt online här

>>    Simplesmile Tandblekning, 395 kr

Tänder. Alla människor har normalt som vuxen sammanlagt trettiotvå tänder i sin mun. Människans tänder är ett mellanting mellan tänderna hos en köttätare och en växtätare och påminner mycket om grisen och björnens tänder vilket kan bero på att vi människor tillsammans med grisen och björnen är allätare och har tänder som passar till denna form av diet. Människan har två omgångar med naturliga tänder där den första kallas för mjölktänder och är sammanlagt tjugo till antalet var av tio befinner sig i överkäken och tio i underkäken. Dessa tänder börjar komma fram i barnets käke när barnet är cirka sex månader gammal. Det är vanligast att framtänderna i underkäken kommer först och sedan följs av de andra tänderna. Vid två och ett halvt år har barnet oftast fått alla sin mjölktänder. Mjölktänderna är ofta mindre i storlek än de permanenta tänder som sedan kommer.

Mjölktänderna är mycket viktiga eftersom de styr de permanenta tändernas placering och framväxt i munnen, därför lagar vi i Sverige mjölktänderna fastän att de kommer att bytas ut. Rotfyllningar genomförs dock inte på mjölktänder eftersom att detta kan skada de underliggande permanenta tänderna.

Vid sex års ålder börjar de permanenta tänderna att tränga fram i barnens käke, och det börjas ofta med att den så kallade sexårstanden kommer på plats. Detta är en av de stora kindtänderna längre in i munnen som kommer fram ur tandköttet bakom den sista mjölktanden. Början till alla tänder finns redan i käken hos alla barn och bildas eftersom och tränger ut genom tandköttet, så även de permanenta tänderna som tränger fram när barnet tappar sina mjölktänder. Vid tolv och tretton års ålder har de flesta barn tappat alla sin mjölktänder och fått sina permanenta förutom vistomständerna som är de sista att komma och som brukar tränga ut genom tandköttet någon gång då personen är mellan arton och tjugo år. Alla människor får dock inte alla fyra vistomständer, detta beror på att de saknar anlag för att bygga dessa tänder. Detta kallas Aplasi och kan drabba vilken tand som helst i munnen men är vanligast bland vistomständerna och betyder att ingen tand skapas och uteblir därför.

Ibland kan också tänderna vara anlagda och utvecklade och finns inne i käken men de tränger aldrig ut vilket kan bero på att det är för lite plats i käken eller att tandens lutning blivit fel så att den inte kan bryta igenom. Detta är också vanligt och sker oftast med vistomständerna.

Tänder är uppbyggda av flera lager där den störta lagret är det inre som också kallas tandben eller dentin. Dentinet bildare ett skyddande hölje till tandens mitt där pulpan, blodkärl och nervtrådar finns. Utan på dentinet finns ett tunt skyddande hölje som utgör ytan på tanden, denna yta kallas för emalj och är det hårdaste materialet i en människas kropp. Det är i denna emalj som missfärgningar och hål kan uppstå. När karies attackerar tandens emalj kan frätskador uppstå som till sist äter sig igenom emaljen och in i tanden. Det är när detta hål når tanden mitt som du upplever tandvärk eftersom att bakterier kommer i kontakt med tandens pulpa och skapar inflammationer och värk.

All människor får olika hållbarhet på sina tänder och så även olika nyanser på tandemaljen och placering i käken. Detta gör att det ibland kan finnas behov för mer kosmetiska former av tandvård. Detta kan bland annat vara att tänderna i käken behöver flyttas för att alla ska få plats eller att sneda tänder tätas ut. Dessa former av tandvård är ofta gratis upp till att barnet fyller arton år precis som alla former av tandvård. Detta på grund av att sneda tänder och liknande kan påverka bettet och därför behöver regleras. Väljer du att genomföra reglering av tänderna som vuxen eller att på andra sätt påverka färg, form eller placering av tänderna som inte behövs för att det påverkar bett och liknande betalar du själv för och det kallas för kosmetisk eller estetisk tandvård.

Idag erbjuder både folktandvården och privata tandläkare och tandläkarkliniker de flesta formerna av tandvård både vanlig och estetisk. Har du missfärgade, sneda tänder eller är på annat sätt är missnöjd med dina tänder kan du idag hantera detta genom att kontakta din närmsta tandläkare och be om rådgivning och behandling.